Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Közterület-felügyelet

2022.04.01.

 

Miből tudom, hogy közterület-felügyelővel van dolgom?

A közterület-felügyelő a feladatát járőrszolgálat vagy őrszolgálat keretében, BM rendeletben meghatározott, országosan egységes egyenruhában teljesíti. A közterület felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve, a mellkas bal oldalán viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A felső ruházat bal karján látható a karjelzés, mely alapján azonosítható a munkáltató és/vagy az önkormányzat, amelynek területén intézkedik. Névkitűző használata már nem kötelező.

 

Mi a közterület-felügyelők jogállása?

A közterület felügyelők jogállását a közterület felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint az egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény, továbbá a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény szabályozza. 

Ezek alapján a feladatkörében eljáró közterület-felügyelő intézkedésre jogosult, rendészeti feladatokat ellátó hivatalos személy, és ennek megfelelő büntetőjogi védelemben részesül.

A közterület-felügyelő köztisztviselő, közszolgálati jogviszonyára, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Közszolgálati jogviszony létesítésének feltételei közterület-felügyelő esetén:

  • büntetlen előélet
  • cselekvőképesség
  • középiskolai vagy felsőfokú végzettség
  • közterület-felügyelői szakképesítés
  • magyar állampolgárság
  • egészségi, fizikai és pszichikai alkalmassági vizsga (alkalmas minősítése)

 

Mi a közterület-felügyelő feladata?

A közterület-felügyelő feladatait – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – az önkormányzat illetékességi területén lévő közterületen, az önkormányzat intézményeinek, gazdasági szervezeteinek területén, valamint az önkormányzat tömegközlekedési feladatának ellátása során üzemeltetett tömegközlekedési eszköz szerződésszerű használatának ellenőrzése során látja el.

  • a közterületen, egyenruhás jelenlét biztosításával hozzájárulni a bűnmegelőzéshez, ezáltal az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növeléséhez.
  • a rendvédelmi szervekkel, társhatóságokkal és civil szervezetekkel együttműködve végrehajtott akciókkal, járőrtevékenységgel hozzájárulni a közterületek rendjének fenntartásához, az önkormányzati vagyon védelméhez.
  • a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése,
  • a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása,
  • közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében,
  • közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében,
  • közreműködés állategészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában,
  • mozgásában korlátozott személy parkolási igazolvány jogszerű használatának és birtoklásának az ellenőrzése
  • a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási szerződések ellenőrzésének elősegítése,
  • hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezésének ellenőrzése,
  • intézkedés kerékbilincs elhelyezéséről, járművek közterületről való elszállításáról, illetőleg üzemképtelen, roncs, elhagyott járművek elszállításáról.

 

A közterület-felügyelő milyen intézkedéseket alkalmazhat?

  • felvilágosítást kérhet
  • a szabálysértés elkövetőjét az összes körülmény figyelembevételével a felügyelő figyelmeztetheti vagy helyszíni bírságot szabhat ki vagy feljelentheti
  • a gépjárművezető távollétében helyszíni bírságot szabhat ki
  • közigazgatási hatósági eljárás kezdeményezhet
  • a közúti közlekedésben résztvevő, köztisztasági szabályokat, továbbá megállásra, várakozásra vagy táblával jelzett behajtási tilalomra vagy korlátozásra vonatkozó szabályokat megszegő járművet megállíthatja és feltartóztathatja
  • jogosult ruházat, csomag és jármű átvizsgálására, valamint jármű feltartóztatására, ha alaposan feltételezhető, hogy a jogellenesen megszerezett dolog így fellelhető
  • jogosult a támadásra vagy önveszély okozásra alkalmas tárgy, valamint a közigazgatási, szabálysértési vagy a büntetőeljárásról szóló törvény alapján lefoglalható, bizonyítékként felhasználható dolog átvételi elismervény ellenében történő ideiglenes elvételre az eljáró hatóságnak történő átadásig
  • épület, létesítmény és egyéb vagyontárgy őrzése, jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása
  • tetten ért személy visszatartása, bűncselekmény gyanúja esetén előállítása

A közterület-felügyelő jogosult a jogszerű intézkedésével érintett személy személyazonosságát megállapítani, igazoltatni. A közterület-felügyelő felszólítására az állampolgár köteles személyazonosságát igazolni, ennek elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után. A személyazonosság igazolására alkalmas minden olyan hatósági igazolvány, amely a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényben foglalt követelményeknek megfelel.

 

A közterület-felügyelő intézkedése során milyen kényszerítő eszközöket alkalmazhat?

  • a jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében  könnygázszóró palackot.

 

Hol intézkedhet a közterület-felügyelő?

A közterület-felügyelő feladatait az önkormányzat illetékességi területén lévő közterületen, az önkormányzat intézményeinek, gazdasági szervezeteinek területén, valamint az önkormányzat tömegközlekedési feladatának ellátása során üzemeltetett tömegközlekedési eszköz szerződésszerű használatának ellenőrzése során látja el.

 

A közterület-felügyelő készíthet-e rólam, vagy a gépjárművemről fénykép,- vagy videó-felvételt?

A közterület-felügyelő intézkedése közben az érintett személyről, az intézkedése vagy az eljárása szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt készíthet.

 

Celldömölk Város területén hol találhatók térfigyelő kamerák?

Celldömölk Város Önkormányzatának Térfigyelő kamerarendszere - a kamerák elhelyezkedése - az alábbi linken tekinthető meg, vagy tölthető le.

Kattintson IDE.

 

Nemeskocs Község Területén hol találhatók térfigyelő kamerák?

Nemeskocs Község Önkormányzatának Térfigyelő kamerarendszere - a kamerák elhelyezkedése - az alábbi linken tekinthető meg, vagy tölthető le.

Kattintson IDE.

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb