Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Tisztelet a tudós papnak – szobor készült Kresznericsről

2016.04.25.

Kresznerics Ferenc két évtizeden át szolgált esperes-plébánosként Alsóságon. Emlékét több fronton is őrzi és ápolja mind a település, mind Celldömölk városa. Ennek fontos állomása volt a róla készült szobor felavatásának ünnepsége április 22-én. A tudós pap 1812 és 1832 között tevékenykedett Alsóságon, ahol papi szolgálata mellett korábban megkezdett magas szintű nyelvészeti tevékenységét is folytatta.  


A tanár, akadémikus, szótáríró az alsópapság köréből leg - elsőként lett tiszteletbeli tagja a Magyar Tudományos Akadémia tudós társaságának. Emléke előtt tisztelegve születésének 250. évfordulója alkalmából Celldömölk Város Önkormányzata a 2016-os évet Kresznerics-évvé nyilvánította, melynek keretében többféle rendezvénnyel adóznak kiemelkedő munkásságának. A közelmúltban szobor is készült róla az önkormányzat áldozatvállalása mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az alsósági városrész központjában elhelyezett köztéri alkotás avatóünnepségének kezdetén Nagy Eszter, az alsósági tagiskola diákjának előadásában hangzott el Bodnár Éva: Anyanyelv című verse, majd Fehér László polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében utalt arra, hogy Kresznerics Ferenc szellemisége mindannyiunk számára példa lehet, szobra által pedig örök időkig ott áll a templom mellett és az iskola előtt, jelképezve egyházi és tanári szolgálatát. A polgármesteri szavak után dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy bár Kresznerics jelentőségéhez mérten a kevésbé ismert és elismert személyek közé tartozik, a szoboravatás napja rácáfol erre, hiszen annak bizonyítéka, hogy Celldömölk és Alsóság méltó módon őrzi és ápolja hagyatékát. Mindezt az is bizonyítja, hogy a Kresznerics hagyaték bekerült a Vas Megyei Értéktár kincsei közé is. Az alelnököt követően a Celldömölki Városi Általános Iskola és az Alsósági Tagiskola összevont énekkara színesítette népdalcsokorral az ünnepséget, majd Ágh Péter országgyűlési képviselő mondott avatóbeszédet. „Amíg élt, szerénysége miatt nem vettek róla tudomást, amikor meghalt, még jobban elfelejtették. S ma beszélnek Verseghyről és Kazinczyról, Fogarasiról és Ballagiról, pedig ők csak ott arattak, ahol Kresznerics a töretlen ugart kemény munkával felszántotta. Kresznerics abban az időszakban élt, amikor lángcsóvák jelentek meg szerte az országban, közéleti, tudományos, nyelvészeti és irodalmi területen. Olyan lángcsóvák, akik révén a nemzet ismét magára talált. Szótárával, életművével ő is ilyen lángcsóva volt” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Az avatóbeszéd után került sor a szobor ünnepélyes leleplezésére dr. Veres András megyéspüspök, dr. Koltai Jenő alsósági esperes-plébános, Fehér László polgármester és Erdélyi Antal rész önkormányzat vezető által.



Dr. Koltai Jenő alsósági esperes-plébános Kresznerics Ferenc hatodik utódaként méltatta neves elődjét; Isten papjaként, lelkek támaszaként illette, kiemelve szerénységét, nagy tudását, magas szintű műveltségét. Az újonnan felavatott köz téri alkotást Dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg, és ő is szólt Kresznerics Ferenc nagyságáról. Mint elmondta: – A tudós pap életével és munkásságával a hit és értelem kapcsolatát tudományos szinten képviselte. Olyan példa, aki tudatosan élte meg hitét, és tudományos munkájával segítette a magyar kultúra ápolását, fejlő dé sét. Az alsósági városrész központ legújabb ékessége Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az ünnepi rendezvényen Fehér László polgármester és Söptei Józsefné alpolgármester Celldömölk Városért Emléklappal és Emlékéremmel köszönte meg munkáját. Erdélyi Antal részönkormányzat-vezető a templomkert további fejlesztéséről beszélt, ami által még szebb és méltóbb környezete lehet az Alsóságon két évtizedig szolgáló tudós papnak emléket állító szobornak. A szoboravató ünnepségen vidéki vendégek is részt vettek, így a Kresznerics család leszármazottai, a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottságának elnöke és tagjai, valamint Kresznerics Ferenc szülő falujának, Iváncnak önkormányzati küldöttsége is képviseltette magát.


REINER ANITA

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb