Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Búcsúztak a tanévtől a celldömölki iskolák

2016.06.19.

Németh Nóra

Június 15-vel egy újabb tanév ért véget, szerda délután az utolsó csengő szó indította útjára a diákokat az iskolából. Hamarosan sor került a hivatalos búcsúvételre is, Celldömölkön a tanévzárók sorát a Városi Általános Iskola ünnepsége nyitotta június 17-én a Géfin téren. 


Ismét összegyűlt az intézmény több mint nyolcszáz diákja, hogy közösen zárja le a 2015/2016-os tanévet. Az ünnepséget Rozmán László, a KLIK celldömölki tankerületének igazgatója nyitotta, aki beszédében elsősorban a végzős diákoktól búcsúzott, hangsúlyozva, hogy bár ahogy a dal is mondja, valóban száz út vár rájuk, viszont a refrénnel ellentétben, ha tévednének, mindig lesz visszaút, hiszen mindig visszavárja majd őket a szülői ház, az elbocsátó iskola, és persze a város, a szülőfalu is.


  


Rozmán László után Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet a művelődési központ előtt felállított pódiumon. – Elmondhatjuk, hogy jókedvűen és eredményesen eltelt ismét egy tanév, eltelt ismét egy esztendő Kemenesalja fővárosában, Celldömölk és a környező települések gyermekeinek életében. A megyei elnök az elmúlt tanévre és egyben az elmúlt évre visszatekintve a biztonság féltését emelte ki fontos tényezőként. A biztonságot, mely nemcsak az ország és a társadalom, de a családok és az iskolák életében is ugyanolyan jelentőséggel bír. Majthényi László kéz- és lábtörésmentes nyarat kívánva búcsúzott az iskola diákjaitól, a ballagóktól pedig azzal a jó tanáccsal, hogy mindig legyenek büszkék arra, ahonnan jöttek.  Ezt követően az intézmény vezetője, Danka Adél köszöntötte a tanulókat és pedagógusokat, valamint a végzős nyolcadikosokat. – A mi iskolánkban minden nap történik valami fontos, valami kivételes. Minden nap megérte a munkát, hisz minden nap ott volt a lehetőség, hogy többek legyetek, tanuljatok a világról és tanuljatok önmagatokról. A tanár- diák kapcsolatot a nyitott kapu jellemzi. Napi gyakorlat az együttműködés, az együtt gondolkodás, a folyamatos eszmecsere. Az idei tanévben 841 diák tanult az intézményben, öszszesen 39 osztályban. Az elmúlt héten megrendezett Tehetségek találkozóján 148 diák teljesítményét díjazta az iskola, az évzárón pedig elhangzott a névsora annak a 125 tanulónak, aki kitűnő és annak a 82 diáknak, akik jeles bizonyítványt szereztek, majd a nevelőtestületi dicséretben részesített gyermekek névsora következett.


  


Danka Adélt Fehér László polgármester követte az emelvényen: – Változó világban élünk, egy dolog azonban mindig biztos volt az iskolák éle tében az elmúlt évtizedekben, a szeptember és a június. A szeptember, mi kor az izgatott elsősök kíváncsian várják, mi vár rájuk majd az iskolában, és mikor a nyolcadikosok az intézmény nagyjaivá válnak. Júniusban pedig már tőlük búcsúzik mindenki, diáktársak, tanárok, az egész iskola. A polgármester beszéde után emlékérem-átadás következett, évtizedes munkásságáért kitüntetésben részesült Gönye Károlyné, Kovácsné Hegyi Edit, Németh Béla, dr. Pörneczi Károlyné, Szilvágyiné Laczi Éva és Takács Imre Tiborné. Végül a ballagó diákoktól búcsúzott az intézmény. A hetedik évfolyam nevében Bagarus Dóra köszönt el a nyolcadikosoktól, majd a végzősök elhelyezték szalagjukat az iskola zászlaján. Az elsősök is ellátták útravaló jó tanácsokkal a kamaszokat, majd a végzősök közös dala következett, végül pedig az elszakadás jelképeként a léggömböket is útjukra bocsátották a ballagók.


***



Az Alsósági Tagintézményben július 18- án zárták le a tanévet. A végzős diákok bevonulásával vette kezdetét az ünnepség az alsósági sportcsarnokban, majd Rozmán László tankerület igazgató mondott ünnepélyes beszédet, köszöntve az iskola legidősebb diákjait. – Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk – kezdte szónoklatát az igazgató az elhíresült latin mondással. – Önmagunknak gyűjtünk tudást, tapasztalatot, de tulajdonképpen azért, hogy azzal használjunk, többek legyünk, és több legyen ez a haza, több legyen maga a nemzet. Hogy ezt miként lehet megélni, hogy miként társul a történelemkönyvek mellé arc és a térképekről való világgá kinőtt élmény, azt ti, kedves nyolcadikosok, nagyon megtanultátok.


  


Az igazgató után Söptei Józsefné alpolgármester vette át a szót, búcsút intve a 2015/2016-os tanévnek és a ballagó diákoknak: – Kevés olyan jeles nap van az iskola életében, amit azonos lelkesedéssel várnak diákok, szülők, tanárok és nagyszülők. A tanévzáró ünnepség biztos, hogy ezek közé tartozik. Eljött hát a várva várt nap, véget ért a tanév, kezdődhet a nyári szünet. Végül Szabóné Kiss Ildikó, az intézmény vezetője köszöntötte a meg jelenteket, de legfőképpen a ballagókat: – Bebizonyítottátok, hogy mindenki tehetséges valamiben – hangzott el az ünnepi köszöntőben. – Sok sikeres pillanatot értünk meg együtt. Mától még nagyobb a felelősségetek, hogy a bennetek rejlő tehetséget kibontakoztathassátok. Az ünnep egy pillanatig tart csupán, utána újabb megmérettetések következnek. A beszédek sora után a távozó SzM szülőket búcsúztatta a tantestület, majd ismét a végzősök kerültek a figyelem középpontjába. Az iskola elismerésben részesítette azokat a nyolcadikosokat, akik az elmúlt években többször is bizonyítékát adták tehetségüknek és szorgalmuknak. Majd a búcsúbeszédek következtek, a nyolcadikosoktól a hetedikes diákok szavalattal és közös dallal köszöntek el, a végzősök verssel és ünnepi beszéddel intettek búcsút az intézménynek. Végül a ballagók virággal köszönték meg a nyolc év áldozatos munkáját pedagógusaiknak és szüleiknek. Az eseményt és egyben a tanévet az elismerő oklevelek és bizonyítványok átadása zárta.


***



Legvégül a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola ünnepsége zárta az évzárók sorát. A rendezvény hagyományosan a Nagyboldogasszony templomban vette kezdetét, majd a tanulók az iskola udvarán sorakoztak a hivatalos tanévzáróra. Elsőként Sarlós Napsugár hetedik osztályos tanuló búcsúzott a ballagó nyolcadikosoktól, majd az iskola énekkara a „Szeretet nem fogy el soha” című dallal köszöntötte a végzősöket. Majd a ballagó diákok verscsokorral, az évfolyam nevében pedig Galovich Máté ünnepi szó nok latával vett végső búcsút a számukra nyolc évig otthont adó intézménytől. A diákok után az igazgató szónoklata következett, aki elsősorban szintén a ballagókat szólította meg, akik ezzel az évvel elérkeztek életük első igazi mérföldkövéhez. – Vidámságotok sosem hagyott el benneteket, kedves, barátságos társaságnak ismertelek meg titeket. Ha visszagondolunk, mintha most lett volna, hogy bájos kis manóknak öltözve énekeltetek az SzM műsoron, aztán a bájt felváltotta a kamaszkori vagányság, ami szintén jól állt nektek, bár nekünk okozott néha nehéz perceket.


   


Az eddigi biztonságos burok ezzel a nappal megszűnik, a végzősök jövőre már új környezetben, új közösségben folytatják a tanulmányaikat. – Legyetek igazak, mert akkor tudnak majd bennetek bízni, és mindig tudjatok az árral szemben úszni – hangzottak az igazgató intelmei. Majd az alapítványi díjak átadása következett, elismerésben részesült Gulyás Róbert, Marton Helga és Nagy Petra, Galovich Máté és Orbán Bálint könyvjutalmat vehetett át. Ezt követően Fehér László polgármester mondott ünnepi beszédet: – Az iskola jó alapokat ad a jövőtökhöz, legyetek büszkék rá! – tanácsolta a polgármester, végül Kirner Antal Zoltán katolikus plébános búcsúztatta a tanévet és a ballagókat, példabeszéddel érzékeltetve, miben is más, miben is különleges egy egyházi iskola. Végül megjegyezte: – Csak az iskola zár be a nyárra, az élet megy tovább. A rendezvényt az eredményes diákok névsora, majd a kitűnő és jeles tanulók jutalmazása zárta.


NÉMETH NÓRA

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb