Akadálymentes verzió
Celldömölk Város címere Celldömölk Város honlapja dizájn elem

Szüreti hétvége a Ság hegy lábánál

2016.09.26.

Németh Nóra

25. alkalommal rendezték meg a város egyik legfontosabb őszi eseményét, a Sághegyi Szüreti Napokat. A kétnapos rendezvénysorozat ismét bővelkedett a színes programokban, melyek közül a leglátványosabb idén is a hagyományos szüreti felvonulás volt.  


Országszerte javában zajlanak már a szüreti mulatságok, szeptembertől novemberig az ország összes bortermelő vidéke ünnepet ül az új szőlőtermés felett. A több százéves hagyomány Celldömölkön is régen szokássá vált már, szeptember végén a Ság hegy termése, a szőlő és a bor áll a város életének középpontjában. Idén szeptember utolsó hétvégéjén már 25. alkalommal került megrendezésre a város hagyományőrző őszi mulatsága, a Sághegyi Szüreti Napok. 23-án, pénteken délelőtt bábszínházi előadásokkal vette kezdetét a kétnapos programsorozat, a művelődési központ színháztermében a Tücsök Bábcsoport és az Ultraviolák lépett a színpadra. Dél után a KMKK Móritz Galériáján került sor a szüret első hivatalos eseményére, ünnepélyes keretek között megnyitották Tisza-Kalmár Ágota festőművész kiállítását. A tárlatnyitó különlegességét az adta, hogy a fiatal művész alkotásait a szintén festőművész édesapa, Tisza-Kalmár István ajánlotta a látogatók figyelmébe, akinek munkáiból a tavalyi évben szintén a celli galérián nyílt kiállítás. Ágota – habár a középiskola után nem lépett művészeti pályára –, egyetemi tanulmányai mellett azonban továbbra is folytatta a festést, a tárlaton másfél év munkájának eredményét tekinthetik meg a látogatók. Hamarosan aztán sor került a szüret egyik legjobban várt eseményére is, Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és operetténekes előadására a színház teremben. A híres művésznőnek már a neve is színültig töltötte a nézőteret, teltházas közönség előtt zajlott a péntek esti operett -gála.



A népszerű operetténekes a celli közönség számára is bemutatta, hogy nem csak az énekhangja különleges, egy igazi örök mozgó is, aki remekül táncol. Művész társaival együtt fergeteges műsort adtak a legnépszerűbb magyar operettdalok tolmácsolásával. Az operettgálával azonban nem ért véget a zenés programok sorozata, kora este kezdetét vette a helyi kötődésű duó, A Két Zsivány élőkoncertje. A hűvös időjárás ellenére a Géfin tér is megtelt koncertezőkkel, a fellépők pedig szolgál tatták a tőlük megszokott színvonalat és hangulatot. Szombat délelőtt folytatódott a szüreti programfolyam. A Szentháromság tér szüreti piactérré alakult, ahol helyi termelők és mesteremberek kínálták portékáikat, valamint a sághegyi borokat is megkóstolhatták a járókelők. Mindeközben a Kemenesi Hagyományőrzők szórakoztatták a közönséget színvonalas műsorszámaikkal. Szintén a szüreti napok keretében került megrendezésre a népmese napja is „Meseszüret” címmel, a legkisebbek közös történetmesélés élménye közben kedvenc karaktereiket is megörökíthették.



A szüret idei programkínálatából a sport sem maradt ki, kora délután Celldömölkön rendezték meg a HSMA Erős Emberek Páros Bajnokságát hat csapat részvételével. Az embert próbáló versenyszámok után a szoros küzdelemből végül a Sebestyén János– Molnár Zsolt páros került ki győztesen, ők vihették haza az első helyezettnek járó díjat. Eközben Alsóságon már a szüreti felvonulásra gyülekeztek a résztvevők, táncos, zenés kínáló várta a katolikus templomnál az érdeklődőket. A fellépők között szerepeltek mazsorettek, néptáncosok, zenészek és gólyalábasok is. Majd kezdetét vette a felvonulás, a hagyományhoz hűen az alsósági templomtól indult a menet, a résztvevők táncolva, énekelve, mulatozva vonultak egészen a városközpontig. A felvonulást ezúttal motoros fel vezetők előzték meg, akiket feldíszített fogatok, lovas betyárok, mazsorettcsoportok, néptáncosok, népzenészek, bábosok, mutatványosok és gólyalábasok követtek. A menetet a Géfin téren az Akkor deon Harmonika Zenekar várta, akiknek könnyed koncertjére már szép számú közönség gyűlt össze. Nem csak a szüreti mulatságnak van hagyománya Celldömölkön, de a testvérvárosi kapcsolatok ápolásának is. A Ság hegyi Szüreti Napok alkalmából, mint minden évben, idén is vendégül látta a város a partnertelepülések delegációit. Ezúttal az egyik legfiatalabb testvérvárosból, Munkácsról érkeztek vendégek Celldömölkre, akiket Fehér László polgármester is köszöntött a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előtti színpadon. Az ukrán delegáció vezetője, Galai Alexander, Munkács főjegyzője örömmel fogadta a meghívást a rendezvényre, és habár először járt Celldömölkön, egyből elnyerte a tetszését a településüktől csaknem 700 km-re fekvő kisváros.



Elmondta azt is, nagy perspektívát lát a két város együtt működésében, a kultúra, a sport és az oktatás területén egyaránt. A munkácsiak mellett még egy delegáció tette tiszteletét Celldömölkön, Erdőszentgyörgyről egy gyermek néptánccsoport látogatta meg a települést, akik nem csak szemlélői voltak a szüreti fesztiválnak, de a fellépők sorát is színesítették. A Százfonat Szociokulturális Egyesület kisgyermekcsoportja moldvai tánccsokorral lepte meg a helyi közönséget. A szüreti napok során a delegációknak lehetőségük nyílt a Kresznerics Ferenc Könyvtárban lévő „Test vér városaink” című dokumentumtárlat megtekintésére is, ahol mind Munkács, mind Erdőszentgyörgy ereklyéi közül számos darab került kiállításra. A köszöntést eredményhirdetés követte a színpadon. Idén is meghirdette a város a hagyományos fesztivál bora és fesztivál tortája versenyeket, melyekre ezúttal is számos nevezés érkezett. A fesztivál borának idén Fehér Csaba Attila borát választotta meg a zsűri, míg a torták közül az Eötvös Loránd Szakképző Iskola cukrászainak süteménye nyerte el a fődíjat. Az eredményhirdetés után ismét a Kemenesi Hagyományőrzőké volt a terep, majd az estét és egyben a 2016- os Szüreti Napokat a rendezvény sztár - fellépője, Nagy Feró és a Beatrice zenekar koncertje zárta.


NÉMETH NÓRA

 

dizájn
címer
Celldömölk

Minden jog fenntartva

Celldömölk Város Önkormányzata
9500 Celldömölk, Városh�za tér 1.
Tel.: 95 / 777-810
Fax: 95 / 420-304
E-mail: celldomolk@celldomolk.hu

készítők cellkabel peWeb